Divers Hang- en Sluitwerk

Behalve gehengen, duimen, klinkstellen en diverse handgrepen voor deuren, luiken en allerlei interieurtoepassingen zijn er natuurlijk meer toepassingen voor smeedwerk op deuren, luiken en ramen.

Bij deuren hebben we naast gehengen, duimen, klinkstellen en handgrepen natuurlijk ook nog deurkloppers, grendels en schuiven. We kunnen dat smeden in haast iedere denkbare uitvoering en afmeting. Maar ook sloten en sleutels werden vroeger gesmeed. Het zijn vaak ware kunstwerkjes en ook dat behoord nog steeds tot de mogelijkheden, of het nu gaat om een compleet slot, of enkele onderdelen ervan.

Luiken moeten niet alleen voorzien worden van gehengen en duimen, maar ze moeten ook vastgezet kunnen worden in zowel geopende als gesloten stand. In de geopende stand worden de luiken doorgaans vastgehouden met zogenaamde windwervels. Deze windwervels zijn er in allerlei uitvoeringen, vaak verschillend per regio of plaats, zoals dat ook bij het andere hang- en sluitwerk wel gezien wordt.

Luiksluitingen zijn er zowel voor bediening van binnenuit als van buitenaf. Voor bediening aan de buitenkant wordt vaak gebruik gemaakt van een overslag sluiting, een soort klink, gemonteerd op het ene luik, die valt in een beugeltje op het 2e luik, waardoor beide luiken aan elkaar vergrendeld zijn. Bij naar binnendraaiende ramen of schuiframen, kunnen de luiken ook vergrendeld worden met een espagnolet of espagnoletsluiting. Deze van binnenuit bedienbare espagnoletten zijn ook inbraakwerend, mits op de juiste wijze toegepast en ze zijn zowel in een draai- als in een schuifuitvoering te maken.

Er zijn nog veel meer toepassingen te noemen van hang- en sluitwerk en ook de mogelijkheden qua materiaalkeuze en conservering zijn groot. Heeft u vragen of bent u op zoek naar een specifiek onderdeel? Laat het ons weten. Als ambachtelijke smederij zijn we niet gebonden aan model of afmeting. Wat wij maken is maatwerk, vakwerk en niet zelden ook kunstwerk.

Diverse modellen gesmede gehengen

Bent u ook op zoek naar een onderscheidend stuk vakwerk?

Neemt u dan eens contact met ons op!
Contact opnemen