Muurankers

Een muuranker of gevelanker is vanouds een veelgebruikte toepassing in huizen en andere gebouwen. De functie van deze ankers is het verankeren van de metselwerk gevels aan de balklagen van het gebouw. Een gesmeed muuranker bestaat uit een “veer met een strop” en een “schieter” of ook wel “schoot” genoemd. De veer wordt aan de balk bevestigd, waarbij de strop aan het uiteinde van de veer door het metselwerk steekt. In deze strop steekt de schieter die op deze wijze het metselwerk tegen de balk geklemd houdt.

Muurankers zijn er zowel van gietijzer als van smeedijzer. Voor een gietijzeren muuranker bent u gebonden aan de modellen die standaard in de handel verkrijgbaar zijn. Uiteraard kunnen we een afwijkend model na laten gieten, maar bij enkel stuks of kleine series is dit vaak kostbaar i.v.m. de benodigde mallen/modellen. Smeedijzeren muurankers of gevelankers zijn er in alle mogelijke modellen en soorten. Van rijk versierde muurankers tot een eenvoudig recht muuranker, maar ook cijfers of letters, in allerhande lettertypen, voor een jaartal of huisnaam behoren tot de mogelijkheden. Verder zijn er nog de blinde ankers, die weggewerkt in of achter metselwerk of houtwerk hun praktisch nut hebben.

U kunt bij ons terecht voor het smeden van nieuwe muurankers, een jaartal of gevelnaam, waarbij we als u dat wenst ook het ontwerp kunnen verzorgen. Maar ook voor dat ontbrekende muuranker of onderdeel bent u bij ons aan het juiste adres.

Benieuwd naar de mogelijkheden? We denken graag met u mee.

Muurankers
Muurankers
Gesmeed muuranker
muuranker

Bent u ook op zoek naar een onderscheidend stuk vakwerk?

Neemt u dan eens contact met ons op!
Contact opnemen