Gehengen

Gehengen, hengen of hengsels, diverse benamingen voor het scharnierende smeedwerk op deuren, luiken of ramen. Deze smeedijzeren gehengen vormen een belangrijk deel van het smeedwerk wat aan de buitenzijde van veel historische of authentieke woningen te vinden is. Maar ook bij veel kerkgebouwen, kastelen, bunkers etc. zijn prachtige gesmede gehengen te vinden.

Wat uitvoering betreft zijn er 2 soorten gehengen. Het staartgeheng, ook wel duimgeheng genoemd en het kruisgeheng. Meest voorkomend is het staart- of duimgeheng. Zoals de naam al aangeeft draait dit geheng om een losse duim (pen). Een deur of luik wat van deze smeedijzeren scharnieren is voorzien kan in geopende stand doorgaans in zijn geheel van de duimen afgetild (gelicht) worden. Bij kruisgehengen is dit wat minder eenvoudig. Het scharnierende deel van een kruisgeheng komt overeen met een ‘gewoon’ scharnier, zowel geheng als scharnierplaat hebben kleinere ogen die in elkaar passen en waar de scharnierpen doorheen zit, al dan niet extra geborgd.

Smeedijzeren gehengen zijn er in oneindig veel uitvoeringen. Echt smeedwerk is maatwerk en we kunnen de gehengen dus exact in de juiste afmeting en het gewenste model smeden. Voorzien van het juiste verzet of de juiste bocht, zodat uw deur, luik of raam precies past in zowel gesloten als geopende stand. Iets wat doorgaans niet mogelijk is bij seriematig geproduceerde (gietijzeren) gehengen, die vaak (onterecht) onder de naam van smeedwerk en smeedijzer verkocht worden.

Een paar ontbrekende gehengen bijsmeden voor een restauratieproject, uw hele woning voorzien van gesmeed hang- en sluitwerk of een paar prachtige functionele blikvangers smeden voor op de deuren van een kerkgebouw of ander object?

We horen graag wat we voor u kunnen betekenen!

Gesmede gehengen
Gesmede gehengen
Gesmede gehengen
Gesmede gehengen en klinkstel
Poortdeur met gesmede gehengen en klinkstel
Smeedijzeren gehengen
Smeedijzeren gehengen
Smeedijzeren gehengen
Gehengen
smeedijzeren gehengen
Smeedijzeren gehengen
Gesmede gehengen
Diverse modellen gesmede gehengen
Diverse modellen gesmede gehengen

Bent u ook op zoek naar een onderscheidend stuk vakwerk?

Neemt u dan eens contact met ons op!
Contact opnemen